SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

7 Nutrition

  • Dieta na masę tanim kosztem - 9 tanich i dobrych produktów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Coraz częściej chcemy raczej schudnąć niż przytyć. Prawda jest taka, że problem otyłości czy tylko kilku dodatkowych kilogramów nie dotyczy wszystkich. Są osoby, które oddałyby naprawdę wiele by zyskać na wadze. Mało kto oczywiście chciałby przybierać na masie tłuszczowej. Chodzi raczej o masę mięśniową, która nie tylko sprawia, że mamy pokaźne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 29921 Data: 2017-12-24 10:24:05
  • [...] działa lepiej, gdy w komórkach mięśniowych znajdują się odpowiednie ilości tlenku azotu metabolitu argininy. W badaniu, które wkrótce zostanie opublikowane w Journal of Nutrition, naukowcy postanowili sprawdzić, czy połączenie CLA i l-argininy zwiększy proces spalania tkanki tłuszczowej oraz budowania tkanki mięśniowej. Przez okres 5 tygodni [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1384 Data: 2018-10-21 12:14:21
  • Przeciwzapalne składniki diety - co jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Kiedyś z przekonaniem twierdzono, że określone składniki żywieniowe są główną przyczyną miażdżycy i zawałów. Jeszcze inni upatrywali źródeł chorób sercowo-naczyniowych w konsumpcji tłuszczów nasyconych, później modna stała się „walka” z cholesterolem i jego źródłami w diecie. Co zapamiętać? Istnieją kontrowersje odnośnie powiązania konsumpcji [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1243 Data: 2020-07-13 13:47:16
  • Nadciśnienie tętnicze co roku zabija na świecie 7,6 mln ludzi. Dzieje się tak poprzez rozmaite mechanizmy, przede wszystkim utrzymywanie nadciśnienia tętniczego ma wpływ na pojawienie się chorób nerek, mózgu i serca. Na początku omówię, skąd się bierze nadciśnienie, a później zastanowimy się, czy spożycie cukru może mieć wpływ na występowanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4102 Data: 2022-10-25 06:01:32
  • Beta alanina na depresję?

    Artykuł
    Zawody - wyniki i relacje

    [...] Lee, M., Hariharan, R., Feehan, J., Mousa, A., & de Courten, B. (2024). Carnosine/histidine-containing dipeptide supplementation improves depression and quality of life: systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Nutrition reviews, nuae021. Advance online publication. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuae021        

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 111 Data: 2024-06-10 07:35:01
  • Nauka podlega szybkiemu rozwojowi, obecnie wiemy coraz więcej np. o mikrobiocie jelitowej, stanie zapalnym i procesach związanych z rozwojem mikroorganizmów chorobotwórczych. W niektórych dyscyplinach rozwój jest tak szybki, iż zdezaktualizowały się książki wydane kilkanaście lat temu. Podsumowanie  Probiotyki nie zastąpią zdrowej diety. Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3221 Data: 2020-02-22 20:06:50
  • Kofeina jest popularna wśród sportowców, którzy uprawiają dyscypliny wymagające zarówno siły, jak i wytrzymałości. Pozwala na dłuższe i intensywniejsze treningi. Ważne jest jednak, aby ostrożnie dobrać dawkę i czas spożycia, aby móc korzystać z pełni potencjału kofeiny. W niniejszym eksperymencie dotyczącym skuteczności kofeiny skupiono się na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 517 Data: 2023-10-03 11:27:33
  • Na noc: białko czy węglowodany?

    Artykuł
    Badania naukowe

    W fizjologii wszystko ma swoją cenę. Ogólnie kulturystyka w wydaniu wyczynowym może wydatnie skrócić życie z kilku powodów, m.in. dlatego iż nadmiar kalorii w diecie nie sprzyja długowieczności. Osobną kwestią jest powszechne nadużywanie farmakologii oraz silne odtłuszczanie się i odwadnianie, które mogą spowodować rozmaite incydenty, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1871 Data: 2021-06-26 10:40:37
  • Niszczące nawyki żywieniowe. Jak się ich pozbyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdy mamy do czynienia z natychmiastową gratyfikacją, jaką daje niezdrowy pokarm. Referencje: Baughman C, Norman K, Mukamal K. Adherence to American Cancer Society Nutrition and Physical Activity Guidelines Among Cancer Survivors. JAMA Oncol. Published online April 18, 2024. doi:10.1001/jamaoncol.2024.0470 Helland MH, Nordbotten GL. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 729 Data: 2024-05-10 11:54:10
  • [...] krwi. Źródła: Office of Dietary Supplements – Vitamin D. ods.od.nih.gov. Boston, 677 Huntington Avenue; Ma 02115 +1495‑1000 (18 September 2012). Vitamin D and Health. The Nutrition Source.Aranow, Cynthia (2011-8). Vitamin D and the Immune System. Journal of investigative medicine : the official publication of the American Federation for [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7884 Data: 2019-05-10 10:18:51
  • [...] (nih.gov) Baseline drinking water consumption and changes in body weight and waist circumference at 2-years of follow-up in a senior Mediterranean population - Clinical Nutrition (clinicalnutritionjournal.com) Intake of hot water after each meal as a weight reduction strategy – a prospective randomized controlled trial | Biomedicine [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 801 Data: 2024-03-29 09:45:20
  • [...] obu mężczyzn, dlatego nic dziwnego, że obaj znaleźli wspólny język. Efektem ich znajomości może być video, które zostało opublikowane na YouTube zatytułowane “Fitness Nutrition at McDonalds”. https://youtu.be/YzS-2W9OeUw W Europie jest bardzo mocno rozwinięta społeczność tzw. mocnej kulturystyki, w tym również w Niemczech. Być może [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10546 Data: 2018-04-06 21:28:49
  • Nabiał - jeść czy nie jeść?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] do czterech porcji produktów mlecznych dziennie, może być  korzystne wtedy, gdy chcemy dbać o stan naszego układu kostnego.   Referencje: The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 99, Issue 5, May 2014, Pages 1256S–1262S, https://doi.org/10.3945/ajcn.113.073056 Published: 02 April 2014 Dairy foods and osteoporosis: an example of [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1550 Data: 2021-09-23 16:53:58
  • Choć orzechy są dość kaloryczne, to jeśli zaczniemy jeść ich więcej każdego dnia, raczej nie przytyjemy. W dłuższej perspektywie może się okazać, że będziemy szczuplejsi. Wzrost konsumpcji orzechów będzie szczególnie skuteczny, jeśli będzie się to odbywało kosztem żywności typu fast food oraz słodyczy. Po jakie orzechy warto sięgnąć? Orzechy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3736 Data: 2020-02-24 17:33:49
  • Tłuszcze i węglowodany a metabolizm

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tkanki mięśniowej. Tłuszcze Jeżeli mowa natomiast o spożytym tłuszczu, w publikacjach naukowych zamieszczonych w takich periodykach, jak Diabetes 02/14 i European Journal of Nutrition 04/14 stwierdzono, że nadmiar tłuszczów nasyconych w diecie, będzie sprzyjał szybszemu tyciu, a także odkładaniu się tkanki tłuszczowej w okolicach pasa. Spożycie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10075 Data: 2017-11-23 10:04:13
  • Od wielu lat, zarówno źródła naukowe, jak i popularne rozpisują się o pozytywnym wpływie kwasów omega-3 na nasze zdrowie. Dlaczego zatem tak się dzieje, że skoro są one tak cenne, tak mało osób dba o zapewnienie regularnego, właściwego poziomu spożycia kwasów omega-3? Mówiąc inaczej, nikt ze sportowców nie zaliczał się do grupy potencjalnie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2345 Data: 2021-04-17 12:58:49
  • 9 kłamstw dotyczących węglowodanów

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Węglowodany dość często utożsamiane są z cukrem, co posiada wydźwięk negatywny, gdy o nich wspominamy. Jednak wymaga pewnego sprostowania. To, że cukry należą do grupy węglowodanów, nie oznacza, że słysząc słowo węglowodany, musimy mieć przed oczami biały cukier stołowy i pełną paletę jego następstw negatywnych przy nadmiernej konsumpcji. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10742 Data: 2018-02-21 11:14:07
  • Odżywki białkowe stały się modne. Obecnie spotyka się je nawet w dyskontach, a białka serwatkowe dodatkowo wzbogacają nawet czekolady, budynie, desery białkowe czy rozmaite dietetyczne przekąski. Tego rodzaju wyroby są droższe od tradycyjnych, ale mają niebagatelny, pozytywny wpływ na zdrowie.  Podsumowanie Białko serwatkowe posiada wiele [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2048 Data: 2022-06-02 10:30:24
  • [...] gdy chcemy schudnąć. Badania naukowe pokazują jednak, że to pełnotłusty nabiał sprzyja długofalowej redukcji tkanki tłuszczowej. Badanie opublikowane w American Journal of Nutrition wykazało, że ponad 18 000 kobiet spożywających produkty mleczne o większej zawartości tłuszczu, miało mniejsze ryzyko nadwagi. Jak to możliwe? Niektóre niezbędne [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6592 Data: 2018-10-06 13:51:23
  • [...] Antonio Paoli,2 José Alexandre Barbosa dos Santos,3 Roberto Deivide Teixeira da Silva,3 José Romulo Pereira Junior,3 Edson Pereira da Silva,3 and Rodrigo Ferro Magosso “Nutrition, Pharmacological and Training Strategies Adopted by Six Bodybuilders: Case Report and Critical Review” Eur J Transl Myol. 2017 Feb 24; 27(1): [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6601 Data: 2021-11-15 16:20:43